Κάλχη wine bar

συνεργάτες: Αλέξανδρος Τσονίδης

Το μπαρ Κάλχη βρίσκεται στην παραλιακή οδό του κέντρου της Χαλκίδας, με θέα στον Ευβοϊκό κόλπο.

Το κύριο αρχιτεκτονικό στοιχείο που διαμορφώνει το χαρακτήρα στον εσωτερικό χώρο του μπαρ είναι ο κίτρινος συμπαγής όγκος του παταριού.

Το πατάρι φέρει επένδυση με μια δεύτερη επιδερμίδα από διακοσμητικούς συμπαγείς οπτόπλινθους, τοποθετημένους με εμφανείς τις οπές και διατεταγμένους χωρίς πλέξιμο. Η διάτρητη επιφάνεια των οπτόπλινθων επιτρέπει την διέλευση φυσικού φωτός στον χώρο του προθαλάμου των λουτρών και στην κουζίνα.

Ο χώρος της μπάρας οριοθετείται από το αποτύπωμα του παταριού και έρχεται σε αντίθεση με τον συμπαγή χαρακτήρα αυτού του όγκου, καθώς επιλύεται αρχιτεκτονικά ως σκελετός από μεταλλικά κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία, με μετόπες επενδυμένες από δέρμα βουβαλιού δίνοντας μια πιο άυλη εντύπωση .

Έμφαση δόθηκε στον αρχιτεκτονικό φωτισμό του χώρου καθώς σχεδιάστηκαν για αυτόν αρθρωτά κινητά φωτιστικά καθώς και φώτα από χαρτοσωλήνες στο χώρο της μπάρας. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο χώρο, το ξύλο, το μέταλλο, το δέρμα και οι οπτόπλινθοι επελέγησαν για να δημιουργήσουν ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον. Η επίπλωση έγινε σε αρμονία με το αρχιτεκτονικό ύφος, σεβόμενη τους χρωματισμούς, τα υλικά και τις γεωμετρίες του χώρου.

Από την αρχική διαμόρφωση του χώρου διατηρήθηκε η ξύλινη όψη στο  μεγαλύτερό της μέρος, δημιουργήθηκε νέο μεγαλύτερο άνοιγμα για διαφάνεια και επεξεργάστηκε με βαφή που καλύπτει τα νερά του ξύλου. Επίσης αποκαλύφθηκε η σκάλα στην οποία διαμορφώθηκε νέο κιγκλίδωμα.